Doulapalvelut

Mikä doula?

Sana doula on kreikkaa, ja tarkoittaa palvelijatarta. Doula on tuki, turva, olkapää ja kanssakulkija.

Mitä toimenkuvaani kuuluu?

Doulana olen tukihenkilösi odotuksessa, synnytyksessä sekä lapsivuodeaikana. Odotat sitten itsellisesti, puolisosi tai kumppaneidesi kanssa, olen mukana matkallanne.

Toivot sitten lääkkeettömiä keinoja synnytystuntemusten lievittämiseen, vesisynnytystä, synnytystä puudutteiden tai kipulääkkeiden kanssa, minun tehtäväni on auttaa luomaan juuri teidän näköinen rauhaisa synnytyskokemus.

Olen läsnä, tarjoan tietoa ja fyysistä tukea. Tutustun toiveisiisi etukäteen ja autan halutessasi sinua tekemään synnytystoivelistaa. Voimme keskustella synnytyksen fysiologiasta, lääkkeellisistä ja lääkkeettömistä kivunlievitysmenetelmistä tai vaikka synnytysasennoista. Toiveidesi mukaan voin tukea synnytyksessä myös manuaalisella käsittelyllä.

Tarvittaessa ohjaan kumppaniasi olemaan tukenasi. Toiveitasi kunnioittaen autan sinua luomaan turvallisen ja lempeän kuplan, jossa voit odottaa ja synnyttää luottaen. Lopulta tehtäväni doulana määräytyvät täysin sinun toiveiden ja tarpeiden mukaan. 

Olen Suomen doulat ry:n jäsen ja työskentelen doulan toimenkuvan mukaisesti. Doulana en ole terveydenhuollon ammattihenkilö, enkä näin ollen ota kantaa lääketieteellisiin toimenpiteisiin.

"Whenever and however you intend to give birth, your experience will impact your emotions, your mind, your body and your spirit for the rest of your life."
- Ina May Gaskin

Mitä hyötyä doulasta on?

Doula tarjoaa läsnäoloa, ideoita, lääkkeetöntä kivunlievitystä, tukea ja turvaa. Doula tukee synnyttäjän roolia aktiivisena tekijänä synnytyksessä.

WHO (World Health Organization) suosittaa jatkuvaa tukea synnytyksen aikana, koska se parantaa hoidon tuloksia. Myös Cochrane review on ottanut kantaa doulan tuen vaikutuksiin. Tutkimuksessa todettiin doulan henkilökohtaisen tuen vähentävän lääketieteellisiä toimenpiteitä synnytyksen aikana ja parantavan synnytyskokemusta. Doulan läsnäolo edistää sekä synnyttäjän, että syntyvän vauvan ja sitä myötä koko perheen hyvinvointia.

“If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.”
- Dr. John Kennell

Eikö puolison tuki riitä?

Varmasti riittää.

Synnytys on kuitenkin elämää mullistava kokemus, jolla on vaikutusta myös parisuhteeseen. Myönteiseksi koettu synnytyskokemus tuo teille yhteenkuuluvuuden tunnetta ja antaa hyvät lähtökohdat vanhemmuuteen.

Doulana tuen teitä molempia. En korvaa teidän keskinäistä sidettä, mutta voin tarjota synnytystiimiinne tietotaitoa ja ulkopuolista tukea. Doulan läsnäolo rauhoittaa myös toisen vanhemman mieltä ja auttaa häntä olemaan parhaalla mahdollisella tavalla tukenasi.

Doulan läsnäollessa sinulla on jatkuva tuki synnytyksen ajan. Et jää yksin, vaikka kumppanisi kävisi vessassa tai lepäisi hetken pitkässä synnytyksessä. Sairaalasynnytyksessä kätilöllä voi olla useampia synnyttäjiä samaan aikaan, eikä kätilö usein ehdi tarjoamaan jatkuvaa tukea. Pidemmässä synnytyksessä kätilö voi vaihtua useastikin. Doula on teille tuttu ja turvallinen tuki, joka on paikalla vain sinua varten.

Joskus doulan tärkein tehtävä voi olla paikalla oleminen. Se, että läsnä on doula, jolta voi kysyä mitä tahansa, tuo turvallisuuden tunnetta. Turvallinen ilmapiiri on tärkeää heittäytymisen ja sitä myötä synnytyksen etenemisen kannalta.

Olisinko minä doulasi?

Odotusaika ja synnytys ovat aina kiehtoneet minua ja otin ensimmäisen hapuilevat askeleeni doulapolkua kohti jo vuosia sitten. Olen lisäkouluttautunut päivätyössäni fysioterapeuttina odottajien ja synnyttäneiden fysioterapiaan sekä vyöhyketerapeuttiseen vauvahierontaan. Kiinnostus odotukseen ja synnytykseen ajoi minua perehtymään aiheisiin enemmän ja valmistuin maaliskuussa 2022 Doula-akatemiasta koulutetuksi doulaksi. 

Vahvuuteni doulana on herkkyys. Kohtaan sinut lempeydellä ja haluan että tulet nähdyksi juuri sellaisena kuin olet. Minun seurassani saat kysellä, pohtia, itkeä, nauraa tai olla ihan hiljaa.

Minun tehtäväni on huolehtia, että pysähdyt kuulemaan itseäsi, tulet kuulluksi ja tiedät mitä tapahtuu. Näin ollen sinä voit keskittyä tekemään odotuksesta, synnytyksestä ja lapsivuodeajasta juuri oman näköisesi. Doulaan niin sairaalasynnytyksissä, kätilöavusteisissa kotisynnytyksissä kuin sektioissakin.

Otathan yhteyttä niin tutustutaan paremmin!